IPA-BÖLGESEL REKABET EDEBİLİRLİK OPERASYONEL PROGRAMI PROJE TEKLİF ÇAĞRISI DUYURUSU-HİBE BAŞVURUSU

BÖLGESEL REKABET EDEBİLİRLİK OPERASYONEL PROGRAMI BÖLGESEL REKABET EDEBİLİRLİK OPERASYONEL PROGRAMI NEDİR ?

• Bu çağrı, Bölgesel Rekabet Edebilirlik Operasyonel Programı - BROP (2007–2009) kapsamında, Katılım Öncesi Yardım Aracı (IPA) çerçevesinde Avrupa Birliği ve Türkiye Cumhuriyeti tarafından finanse edilecek proje teklifleri için çıkılan ilk çağrıdır. BROP BAŞVURU TAKVİMİ

• Bu çağrı, 17 Kasım 2008 ve 16 Ocak 2009 tarihleri arasında açık kalacaktır. Son başvuru tarihinden sonra yapılan başvurular (16 Ocak 2009, 17:30) başka hiçbir işleme gerek kalmaksızın doğrudan reddedilecektir. Posta aracılığıyla 16 Ocak 2009 tarihi saat 17:30‘dan sonra ulaşan başvurular da reddedilecektir. BROP’UN KAPSADIĞI İLLER

* TR-A1 (Bayburt, Erzincan, Erzurum), TR-A2 (Ağrı, Ardahan, Iğdır, Kars), TR-B1 (Bingöl, Elazığ, Malatya, Tunceli), TR-B2 (Bitlis, Hakkâri, Muş,Van), TR-C1 (Adıyaman, Gaziantep, Kilis), TR-C2 (Diyarbakır, Şanlıurfa), TR-C3 (Batman, Mardin, Siirt, Şırnak), TR–63 (Hatay, Kahramanmaraş, Osmaniye), TR–72 (Kayseri, Sivas, Yozgat), TR–82 (Çankırı, Kastamonu, Sinop), TR–83 (Amasya, Çorum, Samsun, Tokat), TR–90 (Artvin, Giresun, Gümüşhane, Ordu, Rize, Trabzon) BROP’UN 15 CAZİBE MERKEZİ İSE; • Kahramanmaraş, Samsun, Kastamonu, Malatya, Elazığ, Trabzon, Kayseri, Sivas, Gaziantep, Diyarbakır, Şanlıurfa, Erzurum, Batman, Van ve Kars olarak sıralanmaktadır

BÖLGESEL REKABET EDEBİLİRLİK OPERASYONEL PROGRAMININ ÖNCELİK VE TEDBİRLERİ

• BROP’ un iki temel önceliği ve bu iki temel öncelik altında 6 temel faliyet alanı bulunur

1.Öncelik İş Ortamının İyileştirilmesi

2.Öncelik : İşletme Kapasitelerinin Arttırılması Ve Girişimciliğin Desteklenmesi

1.ÖNCELİK : İŞ ORTAMININ İYİLEŞTİRİLMESİ TEDBİRLERİ

1.1-Sanayi Altyapısının Geliştirilmesi

1.2-Finansal Araçların Oluşturulması ve Geliştirilmesi

1.3-Ar-Ge, Yenilikçilik, Teknoloji ve Bilgi-iletişim Teknolojileri Altyapısının Geliştirilmesi

1.4-Turizm Altyapısının, Pazarlama ve Tanıtım Faaliyetlerinin iyileştirilmesi

2.ÖNCELİK : İŞLETME KAPASİTELERİNİN ARTTIRILMASI VE GİRİŞİMCİLİĞİN DESTEKLENMESİ TEDBİRLERİ: Tedbir

2.1. işletmelere Temel Bilgi ve Danışmanlık Desteği Sağlanması Tedbir

2.2. Sanayi Alanında işbirliğinin Güçlendirilmesi

YUKARIDA SAYILAN TÜM BU ÖNCELİK VE TEDBİRLER BAĞLAMINDA GERÇEKLEŞTİRİLEBİLECEK FAALİYETLER;

 

  • KOBİ'lerin ortak kullanımına yönelik laboratuvarlar, atölyeler, paketleme tesisleri, makine, eğitim tesisleri ve benzeri sosyal tesisler, teknik tesisler ve imalat tesislerinin kurulması, iyileştirilmesi ve tefrişatı.
  •  OSB'ler KSS’ ler, sanayi ve ticaret odaları, birlikler ve benzeri mekanlarda tek durak ofisleri, bilgi ve danışmanlık ofislerinin kurulması, iyileştirilmesi ve tefrişatı.
  •  IGEM’ ler ve benzeri iş destek merkezleri ve ajanslarının kurulması, iyileştirilmesi ve tefrişatı.
  • Sanayi alanlarının içerisi veya çevresi ile havaalanlarının, limanların, ana ulaşım akslarının, vb. çevresinde ortak ticari kullanıma yönelik lojistik merkezlerinin kurulmasının desteklenmesi.
  •  Tedbir 2,2’de belirtildiği gibi kümelenme ve ağ oluşumunu teşvik etmek üzere, tedbir 2.2 kapsamında finanse edilmek suretiyle yeni kurulan veya önceden mevcut olan kümelerin, ağların ve işbirliği mekanizmalarının ortak kullanımına yönelik sosyal tesisler, teknik tesisler ve imalat tesislerinin inşası.
  • Uygun olması halinde tamamlayıcı bir unsur olarak bu tedbir kapsamında finanse edilecek projeler; faydalanıcı kuruluşlar, sanayi alanlarını işleten otoriteler, şirketler ve diğer muhtemel faydalanıcılara yönelik danışmanlık hizmetlerini ve bu tedbir kapsamındaki müdahalelerin etkinliğini artırmak üzere tanıtım faaliyetlerini de içerecektir.
  • Hedef bölgedeki eksiklikleri tespit etmek ve desteklenecek mali aracı belirlemek ve önceliklendirmek amacıyla ihtiyaç değerlendirmesi çalışması yürütmek.
  • Gerekli olması halinde kredi garanti fonları, mikro kredi fonları ve çekirdek ve başlama sermayesi gibi risk sermayesi fonları dahil olmak üzere sermaye tedariki fonları ve diğer finansman araçlarının oluşturulması. Yeni araçların kurulması yerine mevcut finansal araçların desteklenmesine, ihtiyaç değerlendirme çalışmasının sonuçları da dikkate alınarak öncelik verilecektir.
  •  Mevcut ve/veya yeni kurulmuş kredi garanti fonları, mikro kredi fonları ve çekirdek ve başlama sermayesi gibi risk sermayesi fonları dahil olmak üzere sermaye tedariki fonları ve diğer finansman araçlarına sermaye katkısının sağlanması. Desteklenecek finansal aracın seçimi ihtiyaç değerlendirme çalışması ile uyumlu olarak belirlenecektir.
  • Finansman araçlarına erişimi kolaylaştıracak altyapının kurulması, güçlendirilmesi ve tefrişatı. (şube ve bilgi ofisleri, yazılım vb.)
  • Finansman araçlarının her türlü uygun tanıtım aracı ve bilgilendirme kampanyaları yoluyla tanıtılması. 
  • Uygun olması halinde, tamamlayıcı unsur olarak, bu tedbir altında yer alacak projeler yararlanıcılara danışmanlık hizmetlerini ve bu tedbir çerçevesinde yürütülecek müdahalelerin etkisini artırmak amacıyla tanıtım ve ağ faaliyetlerini de içerecektir.
  • TGB, TEKMER, DTİ, Kuluçka Merkezi, Teknoloji Transfer Merkezleri, Mükemmeliyet Merkezleri vb gibi yapıların kurulması (tefrişat ve bilgi-iletişim altyapısı dahil olmak üzere).
  •  Mevcut TGB, TEKMER, DTİ, Kuluçka Merkezi, Teknoloji Transfer Merkezleri, Mükemmeliyet Merkezleri vb gibi yapıların iyileştirilmesi ve modernizasyonu.
  • Ar-Ge, teknoloji transferi ve bilgi-iletişim teknolojilerinin kullanımına ilişkin olarak kamu kuruluşları ve kar amacı gütmeyen diğer kuruluşlar arasındaki işbirliği faaliyetlerinin, kamu sektörü, üniversiteler, Ar-Ge merkezleri ve işletmeler arasındaki ortak ağların, kümelenmelerin ve teknoloji platformlarının oluşturulması (altyapı, tefrişat ve bilgi-iletişim altyapısı dahil olmak üzere), geliştirilmesi ve faaliyete geçirilmesi yoluyla desteklenmesi.
  • TGB’ ler, TEKMER’ LER, üniversiteler ve diğer uygun alanlarda laboratuarlar, atölyeler, makine ve ekipmanlar, eğitim tesisleri vb gibi sosyal, teknik ve üretim tesislerinin kurulması ve modernizasyonu. 
  • TGB’ ler, TEKMER’ LER, üniversiteler vb alanlarda tek durak ofisleri, bilgi, danışmanlık, patent ofisleri ve diğer uygun ortak hizmet yapılarının oluşturulması.
  • Faaliyetin hedef bölgenin rekabet gücünü destekleyen ağ ya da ortak işbirliği projesi olması koşuluyla, hedef bölgenin dışında laboratuarların, atölyelerin ve diğer teknik tesislerin kurulması ve modernizasyonu (söz konusu yapıların tefrişatı ve laboratuar ekipman temini dahil olmak üzere). 
  • Tedbir 2.2'de tanımlanan kümelenmelerin ve ağların oluşturulmasının desteklenmesi amacıyla, mevcut kümelenmelerin, ağların ve işbirliği yapılarının ya da yeni kurulmuş kümelenmelerin ve ağların ortak sosyal, teknik ve üretim tesislerine yönelik Tedbir 2.2 kapsamındaki yatırımları bu tedbir tarafından finanse edilecektir. 
  • Uygun olduğu durumlarda, tamamlayıcı bir unsur olarak, bu tedbir çerçevesinde yürütülecek projeler, kurumlara, TGB ve TEKMER'lerin yönetici birimlerine, şirketlere ve diğer uygun yararlanıcılara yönelik olarak danışmanlık hizmetlerini, ayrıca bu tedbir altındaki müdahalelerin etkisini artırmak amacıyla tanıtım ve ağ faaliyetlerini de içerecektir.
  • Turizm alanlarının renovasyon, rehabilitasyon ve diğer altyapı destekleri ile iyileştirilmesi.
  • Turizm bilgi merkezlerinin renovasyonu ve tefrişatı dahil olmak üzere kurulması.
  • Kamu kuruluşlarının ve kar amacı gütmeyen kuruluşların her türlü bilgi ve iletişim araçlarını kullanması yoluyla tanıtım ve pazarlama faaliyetlerinin desteklenmesi. 
  • Festivaller, sergiler ve fuarlar gibi yerel turistik organizasyonların desteklenmesi.
  • Ulusal ve uluslararası seminerlerin, kongrelerin düzenlenmesinin ve ulusal ve uluslararası fuarlara katılımın desteklenmesi. 
  • Uygun olması halinde, tamamlayıcı bir unsur olarak, bu tedbir altındaki projeler müdahalelerin etkisini artırmak amacıyla yararlanıcılara yönelik danışmanlık hizmetlerini, tanıtım ve ağ faaliyetlerini de içerecektir. 
  • İşletmelerin ihtiyaçları, bilgi destekleri ve danışmanlık taleplerine yönelik ihtiyaç analizi çalışmasının sürdürülmesi (konuların önceliklendirilmiş halde listelenmesi) ve hibe programlarının miktarının ve kapsamının belirlenmesi, 
  • Başlangıç aşamasındaki işletmeler ve işletmeler için hibe programları başvurusu ve proje hazırlama (işletme ve yatırım planları dahil) konularında ve ihtiyaç analizi çerçevesinde seçilen temalara ilişkin temel bilgi (seminer, çalıştay, farkındalık yaratıcı faaliyetler vs.) sağlanmasını teminen kamu kurumlarının ve kar amacı gütmeyen organizasyonların faaliyetlerinin geliştirilmesini hedefleyen projelerin desteklenmesi, gerektiğinde bu kurum ve kuruluşların ekipman ihtiyaçları karşılanacaktır. 
  • Ticari danışmanlık hizmetleri için gerçekleştirilecek hibe programlarıyla işletme ve yatırım planlarının, projelerin hazırlanması ve ihtiyaç analizi çerçevesinde ortaya çıkan temalara ilişkin başlangıç aşamasındaki işletmelere ve bireysel işletmelere danışmanlık desteğinin sağlanması, Bu projeler üretim kapasitelerini oluşturulmasına ve güncel teknoloji standartlarını oluşturan yüksek katma değerli hizmetlere ve de pazarlanabilir yüksek kalitedeki ürünlerin imalatına yoğunlaşacaktır. 
  • İhtiyaç analizi çerçevesinde ortaya çıkan konularda işletmelere ve başlangıç aşamasındaki işletmelere hibe programları ile doğrudan yatırım desteği sağlamak. İhtiyaç analizi sonucunda hibe programları bilgi desteği ve danışmanlık faaliyetlerinden bağımsız olarak başlatılacaktır. Danışmanlık almak yatırım hibe programından faydalanabilmek için bir ön koşul olmayacaktır. Yatırım hibe programı ayrıca sertifikalandırma maliyetlerini de içerebilir.
  • İşletmelerin diğer ilgili Topluluk Programlarından faydalanma oranlarını arttırmayı amaçlayan ticari danışmanlık hizmetleri için gerçekleştirilecek hibe programları projeleri, çalıştaylar, seminerler, kongreler gibi temel bilgilendirici faaliyetlere yönelik projelerin desteklenmesi, 
  • Mevcut durumu, ihtiyaç ve talepleri ve de hibe programlarının kapsamını ve miktarını belirlemek üzere bir ihtiyaç analizi çalışması sürdürülmesi. Temalar (teknoloji transferi, AR&GE, teknoloji platformu, dış ticaret ve bölgesel inovasyon sistemleri), sektörler (tekstil, gıda işleme ve turizm) kümelenme ve şebekeleşme bölgeleri bu ihtiyaç analizinde belirlenecektir. Mümkün olursa yenilerinin yerine mevcut değerlendirmeler ve analizler dikkate alınacaktır, 
  • Topluluk Şebekeleşme Programları ve şebekeleşmenin önemi konularında işletmelerin ve özel ve kamu kuruluşlarının bilgi ve farkındalığının arttırılması için seminerler ve çalıştaylar organize edilmesi ve desteklenmesi.
  • Kümelenme analizleri için verilecek danışmanlık hibe programlarıyla ticari danışmanlık hizmetlerinin sağlanması, eylem planının hazırlanması ve yatırım bileşenini de içeren kümelenme ve şebekeleşme projelerini hazırlanması. Bu faaliyet kapsamında mevcut kümelenmeler ve şebekeleşmeler de desteklenecektir.
  • DAHA DETAYLI BİLGİ İÇİN   www.sanayi.gov.tr